Momentan la noi in tara nu sunt prea multe solutii pentru a scapa de plosnite, deoarece acesta este un daunator mai nou in Romania, spre deosebiere de alte tari cum ar fi Anglia sau SUA, unde sunt mult mai multe cazuri de infestare cu plosnite, si unde se gaseste o gama mult mai larga de insectide, dar si de aparate speciale pentru combaterea acestui tip de daunator.

Din pacate, pana sa apara alte solutii impotriva plonitelor in Romania, trebuie sa scapam de ele cu ce se gaseste pe piata.

Drept urmare, pentru a scapa de plosnite este nevoie de 2 sau chiar 3 tratamente prin pulverizare cu pompa de joasa presiune, sau orice tip de pulverizator,  si cu o un insecticid aplicat prin ULV sau termonebulizare. Tratamentul prin pulverizare trebuie facut cu o substanta care sa aiba efect de soc puternic, dar si remanenta mare. Aceste   insecticide   au de obicei in compozitie una dintre urmatoarele substante active: deltamethrin , cifluthrin sau imidaclopirid.

La acest tratament trebuie insistat  foarte bine in  zona patului  ( saltea si cadrul patului), la obiectele din jurul patului, dar si alte lucruri din lemn din incaperea respectiva (dulapuri, in spatele tablourilor, in spatele noptiereleor, etc.). Plosnitele prin natura lor isi fac de obicei cuibul la distante foarte mici de locul in care se hranesc. (vezi articolul plosnitele). Apoi pana sa se usuce insecticidul aplicat cu pompa, trebuie intervenit printr-un tratament ULV sau prin termonebulizare. Acest tratament pe langa faptul ca le omoara datorita insecticidului, le irita si le agita datorita particulei foarte fine care patrunde la ele in ascunzisuri, scotandu-le astfel din gauri pentru a intra in contact cu substanta aplicata  prin pulverizare.

Daca nu doriti sa apelati la o firma specializata, care sa vina cu aparatura specifica tratamentului ULV/ termonebulizarii, puteti sa inlocuiti aceasta aplicare cu doze aerosol, care au un efect similar celui mentionat. Aceasta se pune in mijlocul spatiului care trebui tratat, si se declanseaza prin simpla apasare a unei duze, care va ramane blocata si va elibera tot insecticidul din doza. Dupa aplicarea acestui tip de tratament, dar si a tratamentului ULV/termonebulizarii , spatiul trebuie eliberat si nu poate sa intre nimeni in incaperea respectiva timp de 6-8 ore.

Atat tratamentul prin pulverizare, cat si cel prin ULV/termonebulizare/doze aerosol trebuie repetat de 2 sau chiar 3 ori la intervale de 7-8 zile intre ele, aceasta fiind perioada la care plosnitele ies iarasi din ascunzisuri sa se hraneasca.

Dupa primul tratament, daca este aplicat corect se va observa reducerea semnificativa a gradului de infestare, iar dupa al 2-lea tratament ar trebui sa nu le mai vedeti prin casa. Al 3-lea tratament se recomanda  pentru a fi siguri ca plonitele au disparut cu totul si ca nu au mai ramas cateva ascunse care sa se inmulteasca si sa infesteze iarasi zona tratata.

 

 

1 Comment

 

  1. 27/09/2012  21:27 by mihai marian Reply

    dorim adresa sa-u numarul de telefon de la firma pt a face rost de insecticid pt plosnite

Tu ce parere ai?

 

Your email address will not be published.


× 4 = 32