Insecticidul Regent, nu mai este avizat de aproximativ 2 ani de zile!

Motivul pentru care si-a pierdut avizul este foarte simplu, continea fipronil in concetratie de 200gr./litru, iar aceasta are un grad de periculozitate si toxicitate foarte ridicat (mai ales in concetratia respectiva).

  • Fipronil este foarte toxic pentru peşti şi nevertebrate acvatice. Tendinţa sa de a lega de sedimente şi solubilitatea scăzută în apă poate reduce riscul potenţial de a faunei acvatice.
  • Fipronil este toxic pentru albine şi nu ar trebui să se aplice atunci când albinele sunt vegetaţie culegătoare.
  • Fipronil a fost dovedit a fi extrem de toxice pentru pasarile montane, păsările acvatice şi nu numai. Unul dintre metaboliţii de fipronil are o toxicitate mai mare pentru păsări decât compusul insusi.

 

Regent este un trademark pentru un spectru larg de insecticide care contin substanta activa fipronil. Fipronilul este un insecticid descoperit si dezvoltat de Rhône-Poulenc intre 1985-1987 si a aparut pe piata in 1993, drepturile de autor insa au fost cumparate de catre BASF, una dintre cele mai mari companii de chimicale din lume cu sediul in Germania.
Regent actioneaza in contact direct cu cu insecta vizata si a fost comercializat in majoritatea tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare. Regent este folosit pentru majoritatea tipurilor de insecte printre care si carabusii (beetle), fluturi si molii, muste,termite si majoritatea tipurilor de gandaci. Se folosea pentru tratarea orezului si porumbului precum si ocazional pe bumbac, cartofi si ceapa.
Cu toate ca Regent este foarte eficient in tratarea multor infestari, in ultima vreme a inceput sa ridice multe semne de intrebare in legatura cu felul in care afecteaza omul si mediul in general. In Franta a fost gasit vinovat pentru scaderea drastica a populatiei de albine, acestea devenind dezorientate si ne mai putand sa revina la stup.

Presedintele Asociatiei Apicultorilor din Franta a declarat ca este de ajuns ca o albina sa se apropie de o planta tratata si primeste o doza de neurotoxine, aceasta afectand toata fauna inconjuratoare.

Substanta activa Fipronil mai este folosita si sub alte nume in tratarea gandacilor de bucatarie si a furnicilor, a termitelor precum si a puricilor si capuselor.

Din nefericire Regent nu mai este avizat si nu se mai poate vinde in Romania.

 

Tu ce parere ai?

 

Your email address will not be published.


7 + 9 =