Istoria plosnitelor si ciclul lor de viata.

Plosnitele care ne invadeaza astazi casele sunt descendeti ai plosnitelor care traiau in pesteri si se hraneau de regula cu sangele liliecilor . Cand oamenii au inceput sa locuiasca si ei in pesteri, plosnitele au inceput sa se hraneasca cu sangele lor, iar mai tarziu cand acestia s-au mutat din pesteri si au inceput sa traiasca din agricultura, plosnitele au migrat oda

ta cu ei. Incepand de atunci oamenii au carat plosnitele peste tot in lume, raspandindu-le pe toate continetele.

Plosnitele apartin familiei de gandaci numita Cimex, familie de daunatori ce se hranesc exclusiv cu sange. Plosnita de
pat, care este cea mai raspandita denumita in latina “Cimex lectularius”, are 5 stadii de dezvoltare. La fiecare statiu de dezvoltare, numit si “nimfa” sau “instar”, plosnita trebuie sa se hraneasca cu sange pentru a se putea dezvolta in urmatoarea etapa.  Datorita faptului ca plosnitele au scheletul la exterior (exoschelet), ca si majoritatea gandacilor, ele trebuie sa naparleasca pentru a putea creste mai mari, proces ce este cunoscut ca si “molting”.  Dupa ce trece prin 5 procese de naparlire, plosnita devine adult si poate sa se reproduca, dar nu fara a se hrani cu sange.  Durata totala  in care o plosnita se transforma din ou in adult este de aproximativ 37 zile, iar un adult poate sa traiasca in conditii optime si cu hrana constanta pana la 1 an de zile.

Comportamentul alimentar al plosnitelor

Plosnita de pat traieste majoritatea vietii ascunsa in grupuri, prin crapaturi sau locuri inguste, unde nu le puteti vedea sau deranja. Ele devin active in principal noaptea intre orele 24:00 – 05:00, cand omul se odihneste cel mai bine si se poate hrani cu sangele acestuia. Acestea pot calatori distante mari pentru a gasi o gazda, fiind atrase de dioxidul de carbon (CO2) produs de oameni in timpul respiratiei, dar si de caldura corporala a acestora. Din fericire ele pot simti CO2-ul sau caldura corpului de la distante foarte mici, de aproximativ 1 m, umbland uneori pe distante foarte mari pana sa gaseasca o gazda. Dupa ce gasesc o gazda de obicei isi cauta un cuib in apropierea ei,  in jurul patului, la saltea sau orice obiect care este apropiat locuriu din care se hranesc.

Odata ce au gasit o gazda, plosnicele incerca pielea cu gura de mai multe ori pana cand gaseste o vena de unde poate sa suga sangele mai repede, de unde se hraneste 5-10 minute. Dupa ce este satula, plosnita se retrage la ea in ascunzatoare unde va sta timp de 3-7 zile, pana cand simte nevoia sa se hraneasca dinnou.

Producerea oualor de plosnite:

Numarul de oua depuse de o femela este influentat de numarul de hraniri pe parcursul vietii. Cu cat se hraneste mai des, cu atat poate depune mai multe oua. In concluzie o femela care se hraneste o data pe saptamana va depune de 2-3 ori mai multe oua decat o femela care se hraneste

O femela poate produce intre 1-7 oua pe zi dupa o singura hranire, timp de 10 zile, dupa care trebuie sa se hraneasca din nou pentru a le mai putea produce.  Dintr-o singura masa plosnita poate sa produca intre 5 si 20 de oua, care au raportul femeie:barbati de aproximativ 1:1.

O singura femela produce pe parcursul vietii aproximativ 113  oua, dintre care, in conditii normale cam 97% se transforma in adulti.

Dezvoltarea Nimfelor

Dezvoltarea de la un stadiu la altul a plosnitelor este influentata de temperatura spatiului in care cresc si de prezenta unei gazda din care sa se hraneasca. In conditii normale, la temperatura camerei, majoritatea nimfelor se dezvolta in urmatorul instar in aproximativ 5 zile dupa ce s-au hranit cu sange. La temperaturi mai scazute, dezvoltarea in urmatoarea etapa poate dura cu cateva zile mai mult decat in conditii normale. De asemenea daca o plosnita in stadiu de instar nu are acces la o gazda, ea va sta in aceasta stare pana va avea acces la hrana, sau in cazul in care nu are acces va muri.

O plosnita in prima stare de instar este foarte vulnerabila, fiind de dimensiuni foarte mici, si deplasandu-se foarte greu. Din aceasta cauza, daca ouale sunt depuse la distante mari de o gazda, exista sanse ca prima nomfa sa moara, datorita incapabilitatii de a se hrani. Din pacate, prin studiile de laborator s-a demonstrat ca nimfele rezista foarte mult timp fara sa se hraneasca, drept urmare cam 80% dintre oua trec de primele stadii, ajungand adulti.

Plosnitele adulte

Din ultimele cercetari s-a demonstrat ca o plosnita poate sa traiasca in conditii de laborator intre 99 si 300 zile,  dar din pacate nu se cunoaste exact numarul de zile pe care il traieste in locuinta unui om, datorita conditiilor mai dificile (lipsa

hranei, prezenta insecticidelor, riscul de a fi omorate de oameni, fluctuatile de temperatura si uniditate, etc.)

Un studiu recent arata ca hrana este un factor foarte important in viata plonitelor, contradicand studiile facute in Europa in anii 1930-1940 care spuneau ca o plosnita poate rezista fara a se hrani  pana la 1 an de zile. Aceste studii din Europa, au facute pe plosnite din UK, care erau obisnuite cu temperaturi mult mai scazute, prezentant probail imunitate datorita conditiilor nefavorabile. Ultimele teste au fost facute pe plonite moderne, din SUA, la care s-a dovetdit ca nu pot trai mai mult de 70 zile fara sa se hraneasca. Cel mai probabil acestea mod de deshidratare si nu de foame, deoarece ele nu au alta sursa de a se hidrata in afara de sange. De fapt deshidratarea este cea mai mare amenintare a plosnitelor care traiesc la interior, fiind de asemenea si motivul pentru care ele se ascund in grupuri in locuri foarte ascunse unde pot pastra un habitat favorabil al temperaturii si a uniditatii, habitat ce le hraneste durata de viata.

 

1 Comment

 

  1. 28/02/2012  10:09 by Vestitorul Reply

    Am avut și eu așa ceva. Am scăpat de ele cu un aerosol (Solfac Automatic Forte) și un insecticid puternic (K-Othrine SC 25). Cu toate astea, am aruncat toată mobila din casă și am rezugrăvit, ca să fiu sigur că nu mai sunt rămase pe undeva. Însă, insectele oribile sunt o lecție de viață, la un nivel mai înalt.

Tu ce parere ai?

 

Your email address will not be published.


9 − = 7