Ieri am vazut prima musca de anul asta si m-am intrebat: „De unde vin mustele?”. Oare se duc si ele in tarile calde si vin odata cu pasarile sau au alt secret doar de ele stiut. Asa ca am ignorat totul in jurul meu si am inceput sa caut totul despre muste. Iata ce am aflat:

Fiecare musca femela poate depune pana la aproximativ 500 de oua in serii de 75-150 de oua. Ouale sunt albe si au o marime de circa 1-2 mm. Dupa o evolutie embrionara de aproximativ 15-25 de ore ies din oua larve (viermi), care nu au nici cap, nici picioare. Larvele (viermii) se hranesc cu materie organica aflata in putrezire (degradare) din gunoaie sau din fecale cersc in marime si trec la stadiul de pupa. In functie de conditiile de mediu larvele se transforma in pupe dupa 4-13 zile in conditii optime 35-38 oC sau dupa 14-30 de zile pentru temperaturi intre 12-17 oC.

Musca adulta traieste 21-30 de zile. Dupa 36 de ore de la tranformarea in adult femelele sunt gata de reproducere.

Si acum raspunsul la intrebare:  Peste iarna mustele „hiberneaza” in stadiu de larva sau pupa in locuri calde (gunoiul de grajd, copost, etc.). Primavara cum da caldura se transforma in muste adulte.

Si ca o curiozitate dupa ce se transforma in adult mustele nu mai cresc. Diferenta de marime se datoreaza abuundentei sau lipsei hranei in stadiile de larva (vierme) sau pupa.

 

1 Comment

 

  1. 01/01/2013  20:11 by Transplant par Reply

    ha ha ha! chiar ma intrebam unde se duc mustele. acum aflu ca si ele hiberneaza. insa, povestea cum ca daca congelezi o musca, dupa decongelare revine la viata si zboara, e doar un mit... incercati si voi ;)

Tu ce parere ai?

 

Your email address will not be published.


− 2 = 4